Zielona soczewica, ziemniaki tłuczone z wody, zielona
fasolka szparagowa i surówka z resztek 😊
Soczewica:
Zieloną soczewicę zalewam wrzątkiem na około pół godziny.
Podsmażam cebulkę i czosnek, potem dorzucam soczewicę [odlaną], zalewam świeżą
wodą i gotuję około 20 minut. Wody daję na oko, tyle, żeby przykryła wszystko,
ale nie za dużo, bo to nie ma być zupa. Mieszam co jakiś czas, zwłaszcza pod
koniec, kiedy woda się wchłonie. Doprawiam solą, pieprzem, czasem czubrycą
zieloną – pod koniec gotowania.
Fasolkę najczęściej gotuję na parze nad ziemniakami.
Surówka tym razem składa się z pokrojonych w kostkę dwóch
papryk, jabłka i rzodkiewek – akurat to miałam pod ręką. Nieważne, co dacie –
chodzi tu o witaminy, a głównie o witaminę C, która ułatwia wchłanianie żelaza.
Dodaję do tego olej tłoczony na zimno, najczęściej lniany i nie używam z reguły
żadnych przypraw.
Komentarze
Prześlij komentarz