Przejdź do głównej zawartości

OBIADOKOLACJA Z SOCZEWICĄ


 Szybko, smacznie i zdrowo.




Zielona soczewica, ziemniaki tłuczone z wody, zielona fasolka szparagowa i surówka z resztek 😊

Soczewica:
Zieloną soczewicę zalewam wrzątkiem na około pół godziny. Podsmażam cebulkę i czosnek, potem dorzucam soczewicę [odlaną], zalewam świeżą wodą i gotuję około 20 minut. Wody daję na oko, tyle, żeby przykryła wszystko, ale nie za dużo, bo to nie ma być zupa. Mieszam co jakiś czas, zwłaszcza pod koniec, kiedy woda się wchłonie. Doprawiam solą, pieprzem, czasem czubrycą zieloną – pod koniec gotowania.

Fasolkę najczęściej gotuję na parze nad ziemniakami.

Surówka tym razem składa się z pokrojonych w kostkę dwóch papryk, jabłka i rzodkiewek – akurat to miałam pod ręką. Nieważne, co dacie – chodzi tu o witaminy, a głównie o witaminę C, która ułatwia wchłanianie żelaza. Dodaję do tego olej tłoczony na zimno, najczęściej lniany i nie używam z reguły żadnych przypraw.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI I WINOGRONAMI

Słodkie, owocowe, pyszne! :) Drożdżówki wg przepisu inspirowanego przepisem na wegańskie drożdżówki sierpniowe Hello Morning. Opisałam, jak robię przy drożdżówkach z marmoladą jabłkową . Tym razem dodałam świeże owoce: maliny i winogrona [po 3 sztuki na bułeczkę] 

ZUPA POMIDOROWA Z CUKINIĄ I SOCZEWICĄ

To była zupa na szybko. Robiłam ją będąc u mojej mamy. Zeszkliłam cebulę , dodałam pokrojoną w grubsze ćwierćkrążki młodą cukinię , wrzuciłam czerwoną soczewicę , zalałam przecierem pomidorowym , uzupełniłam wodą . Przyprawiłam . I teraz są dwie wersje - można dodać ziemniaki albo np. ryż . Warto kombinować i próbować różności, żeby znaleźć swoje ulubione połączenia smakowe.  Gotowałam około 15-20 minut. Przed podaniem dodałam koperek .

DROŻDŻÓWKI ZOŁZY ;)

Piątek, piąteczek, piątunio ;) W ten piękny, u nas słoneczny dzień chcę Wam pokazać trochę bardziej skomplikowany niż dotychczas, ale ogólnie nadal prosty przepis. Bułeczki drożdżowe, które namiętnie piekę od dłuższego czasu. Korzystam z jednego przepisu, a za każdym razem mam inne bułki ;) Te miały być z żurawiną, ale okazało się, że żurawina się skończyła, więc wrzuciłam sporą garść daktyli... Na przyszłość przy daktylach dam zdecydowanie mniej cukru, ale i tak są pyszne, ja lubię słodkie :D https://www.google.pl/amp/s/hello-morning.org/2017/08/21/weganskie-drozdzowki-sierpniowe/amp/ Korzystam z powyższego przepisu jako bazy do wszystkich moich drożdżówek. Nie dodaję kardamonu i lawendy oraz daję nieco więcej mąki [3 szklanki plus trochę do zaczynu]. W dzisiejszej odsłonie po prostu do wyrabianego ciasta dorzuciłam posiekane daktyle.  Ciasto podzieliłam na 16 bułeczek. Przed włożeniem do piekarnika posmarowałam mlekiem sojowym. Piekłam w dwóch turach, w 180 stopnia...