Składniki:
- ciecierzyca [namoczona przez noc, ugotowana bez soli] ok. 300 g
- kasza gryczana biała - ok. szklanki
- cebula - 4 sztuki
- czosnek - 2 ząbki
- por - pół sporej sztuki
- marchew - 1-2 sztuki
- zielona fasolka szparagowa - tutaj ok. pół paczki mrożonej fasolki
- przecier pomidorowy - 500 ml
- przyprawy
- woda
- olej do podsmażenia
Wykonanie:
Cebulę z czosnkiem zeszklić na oleju. Dodać por. Podsmażyć. Dodać marchew, fasolkę, ciecierzycę, kaszę. Zalać przecierem pomidorowym, dodać trochę wody - żeby przykryć wszystkie składniki, ale nie za dużo, żeby nie zrobiła się z tego zupa ;) Doprowadzić do wrzenia i dusić około 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dodać trochę wody. Aha, w międzyczasie doprawić - solą, pieprzem, czybrycą zieloną, ewentualnie innymi ziołami. Na koniec lubię dodać koperek tudzież natkę pietruszki, ale tu chyba zapomniałam :p
Komentarze
Prześlij komentarz