Miał być makaron z pesto... Ale poniosła mnie fantazja 😁
Cebula, czosnek, pieczarki, cukinia, por, zielona soczewica, przyprawy, bulion warzywny, a na koniec świeży koperek i natka pietruszki... Chciałam dodać marchew i pietruszkę, ale były świeżutkie i postanowiłam zrobić z nich surówkę z młodym porem i olejem lnianym.
Podałam z makaronem pełnoziarnistym.
Mniam 😊💚
Przygotowanie
Na oleju podsmażam cebulę [2-3 sztuki] i czosnek [1-2 ząbki]. Kiedy się zeszklą, dodaję pieczarki [tutaj ok. 250g]- tu były średniej wielkości, pokroiłam je w ćwiartki. Kiedy się trochę poddusiły, dorzuciłam pokrojoną w kostkę cukinię [1 młoda, niewielka], a zaraz potem w garnku wylądowały: por [pół pora pokrojony np. w półkrążki] zielona soczewica [która wcześniej trochę poleżała namoczona - ok. 250g] oraz przyprawy [u mnie standardowo sól, pieprz, zielona czubryca]. Zalewam bulionem warzywnym, ewentualnie wodą i zostawiam na ogniu na 15-20 minut. Przed podaniem posypuję świeżym koperkiem i natką pietruszki...
Komentarze
Prześlij komentarz