Przejdź do głównej zawartości

FASZEROWANE KABACZKI

Pieczone kabaczki nadziewane farszem z pieczarek, cebuli i papryki, podane z ziemniakami (zabrakło koperku do posypania) i surówką (pomidor, papryka, rzodkiewka, szczypiorek). 

Dzisiaj tylko zarzucam pomysł i biegnę do maszyny, bo mam zadanie, któremu usiłuję sprostać ;)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI I WINOGRONAMI

Słodkie, owocowe, pyszne! :) Drożdżówki wg przepisu inspirowanego przepisem na wegańskie drożdżówki sierpniowe Hello Morning. Opisałam, jak robię przy drożdżówkach z marmoladą jabłkową . Tym razem dodałam świeże owoce: maliny i winogrona [po 3 sztuki na bułeczkę] 

MÓJ A LA HUMMUS

Zawsze robię "na oko"... Ale niedawno zawzięłam się i postanowiłam zapisać dokładnie, jak robię, żeby potem tutaj dać konkretne wskazówki.  Wzięłam 200g ciecierzycy. Moczyłam z sodą przez noc. Potem ugotowałam z sodą. Potem wrzuciłam do thermomixa. Dodałam garść uprażonych i zmielonych w młynku do kawy ziaren sezamu [do oryginalnego hummusu dodaje się tahini]. Dodałam dwa ząbki startego czosnku [mamy taką fajną małą tarkę do czosnku, ale praska też oczywiście będzie ok]. Wlałam dwie łyżki oleju lnianego i zaczęłam miksować. Było za gęste, więc jeszcze trochę dodałam oleju, a potem wody... A potem jeszcze trochę mleka sojowego... I już nie mam pojęcia, ile czego było... Zachęcam jednak do kombinowania, próbowania, testowania. Każdy z nas jest inny i fajnie jest zrobić coś, co nam osobiście będzie najbardziej smakowało. Podam więc zaraz listę składników i szalejcie :) - ciecierzyca - namoczona w wodzie z sodą oczyszczoną [łyżeczka] i ugotowana z łyżeczką sody - około 1-1...

ZUPA PYSZNA

Z reguły nie robię zupy wg konkretnego przepisu, raczej są to wariacje na temat pod wpływem chwili i w zależności od zawartości lodówki ;) Tak też było i tym razem. Cebula i czosnek podsmażone na oleju to podstawa. Potem idą warzywa: marchew , pietruszka , seler , ziemniaki . Następnie zalewam to wodą i dodaję czerwoną soczewicę [w zależności od natchnienia od ok.100 do 250 g]. Gotuję ok. 20 minut. Tu na koniec przyprawiłam i dodałam 3 czubate łyżki płatków drożdżowych , a na koniec dorzuciłam natkę pietruszki.  Mmmniam!