Przejdź do głównej zawartości

MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM I KISZONYM OGÓRKIEM

Miało być spaghetti, ale znalazłam w czeluściach szafki jakieś śmieszne zakręcone rurki, które spodobały się dzieciom, więc postanowiłam je wykorzystać. 



Sos robię tak...
Cebulę [4sztuki] z czosnkiem [2 ząbki] podsmażam na oleju. Dodaję pieczarki [pół kilo] i czekam, aż trochę zmiękną. Wtedy zalewam wszystko domowym przecierem pomidorowym z litrowego słoika, rozrzedzam lekko wodą, dodaję czerwoną soczewicę [pół paczki, czyli ok. 250 g, może trochę więcej] i gotuję ok. 20 minut. Przyprawiam solą, pieprzem, bazylią, czubrycą zieloną. Na koniec dodaję natkę pietruszki.

Do tego dania idealnie pasowały kiszone ogórki. Były one przy okazji źródłem witaminy C, która ułatwiła wchłanianie żelaza z naszego obiadu ;)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI I WINOGRONAMI

Słodkie, owocowe, pyszne! :) Drożdżówki wg przepisu inspirowanego przepisem na wegańskie drożdżówki sierpniowe Hello Morning. Opisałam, jak robię przy drożdżówkach z marmoladą jabłkową . Tym razem dodałam świeże owoce: maliny i winogrona [po 3 sztuki na bułeczkę] 

MÓJ A LA HUMMUS

Zawsze robię "na oko"... Ale niedawno zawzięłam się i postanowiłam zapisać dokładnie, jak robię, żeby potem tutaj dać konkretne wskazówki.  Wzięłam 200g ciecierzycy. Moczyłam z sodą przez noc. Potem ugotowałam z sodą. Potem wrzuciłam do thermomixa. Dodałam garść uprażonych i zmielonych w młynku do kawy ziaren sezamu [do oryginalnego hummusu dodaje się tahini]. Dodałam dwa ząbki startego czosnku [mamy taką fajną małą tarkę do czosnku, ale praska też oczywiście będzie ok]. Wlałam dwie łyżki oleju lnianego i zaczęłam miksować. Było za gęste, więc jeszcze trochę dodałam oleju, a potem wody... A potem jeszcze trochę mleka sojowego... I już nie mam pojęcia, ile czego było... Zachęcam jednak do kombinowania, próbowania, testowania. Każdy z nas jest inny i fajnie jest zrobić coś, co nam osobiście będzie najbardziej smakowało. Podam więc zaraz listę składników i szalejcie :) - ciecierzyca - namoczona w wodzie z sodą oczyszczoną [łyżeczka] i ugotowana z łyżeczką sody - około 1-1...

ZUPA PYSZNA

Z reguły nie robię zupy wg konkretnego przepisu, raczej są to wariacje na temat pod wpływem chwili i w zależności od zawartości lodówki ;) Tak też było i tym razem. Cebula i czosnek podsmażone na oleju to podstawa. Potem idą warzywa: marchew , pietruszka , seler , ziemniaki . Następnie zalewam to wodą i dodaję czerwoną soczewicę [w zależności od natchnienia od ok.100 do 250 g]. Gotuję ok. 20 minut. Tu na koniec przyprawiłam i dodałam 3 czubate łyżki płatków drożdżowych , a na koniec dorzuciłam natkę pietruszki.  Mmmniam!