Pyszny i treściwy posiłek dla całej rodziny. Tak gęsty, że
maluchy ogarną samodzielne jedzenie – czy to łyżeczką, czy paluszkami 😉
Rano zalałam soczewicę zimną wodą, a po południu robiłam
zupę.
Duuużo cebuli i czosnku zeszkliłam na oleju, dodałam pół
dużego pora, zalałam wodą i przecierem pomidorowym [fajnie jest zrobić swój
własny w sezonie, ale w razie czego można znaleźć fajne, bez konserwantów i
innych takich]. Dodałam pokrojoną marchew, pietruszkę. Od razu dorzuciłam też
odcedzoną soczewicę oraz kaszę jęczmienną. Przyprawiłam, a po ugotowaniu [ok.
20 minut] posypałam od serca natką pietruszki. Wyszło mi 5 litrów zupy 😉
Wszystko robiłam na oko, więc nie podam teraz ilości
składników. Warto popróbować ze swoimi proporcjami 😊
Ale dla ułatwienia podam listę składników:
* zielona soczewica
* cebula
* czosnek
* por
* przecier pomidorowy
* marchew
* pietruszka
* kasza jęczmienna [można ją z powodzeniem zastąpić np. kaszą jaglaną]
* olej do podsmażenia
* woda
* natka pietruszki
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz