Przejdź do głównej zawartości

MAKARON W SOSIE NA ZIMNO Z TOFU I AWOKADO


Kiedy nie mam pomysłu na obiad, a potrzebuję czegoś na szybko, wtedy sięgam po ten przepis.







Kiedyś „tofu” i „awokado” to były dla mnie tak abstrakcyjne pojęcia, że na samo wspomnienie chce mi się śmiać. Najpierw oswoiłam magiczny zielony owoc, a potem polubiłam się z tofu. Natomiast ich połączenie okazało się bardzo smaczne – pod warunkiem, że nie zapomnimy o czosnku 😉 



* Dojrzałe awokado
*  Kostka tofu 180g
*  2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
* Ewentualnie natka pietruszki, czosnek niedźwiedzi, czubryca zielona – coś zielonego w listkach 😉


Jeżeli awokado jest dojrzałe, wszystko da się połączyć zwykłym mikserem kuchennym, ale można też użyć blendera. 
Awokado obieram ze skórki, wyjmuję pestkę, a owoc wkładam do miski. Tofu wyjmuję z opakowania, dzielę palcami na 2-4 kawałki i wrzucam obok tofu. Czosnek obieram i ścieram na małej tarce prosto do miski [można też przecisnąć przez praskę czy też inaczej – jak wolicie]. Kiedy nie mam czosnku [co zdarza się bardzo rzadko, ale jednak się zdarza] daję czosnek niedźwiedzi. Od razu lekko solę, dodaję też trochę świeżo mielonego pieprzu. I wszystko razem miksuję do uzyskania jednolitej masy.
Do miski z masą wrzucam ugotowany i odcedzony makaron – u nas najczęściej pełnoziarnisty. Mieszam dokładnie i przekładam na talerze.
Podaję np. z sałatką owocową [na zdjęciu: jabłko, kiwi, nektarynka, pomarańcza]




Moje pociechy uwielbiają to danie :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ZUPA Z DYNIĄ I KASZĄ JAGLANĄ

Brak pomysłu na zupę? Zawsze znajdzie się coś, co można wrzucić do garnka ;) U mnie tym razem odświeżana zupa ;) Dzień wcześniej mieliśmy zupę warzywną. Wyjęłam ją z lodówki, zmiksowałam dodając puree dyniowe i ugotowałam z kaszą jaglaną, dodając trochę zielonego :) I od razu inna zupa :)

FASZEROWANE KABACZKI

Pieczone kabaczki nadziewane farszem z pieczarek, cebuli i papryki, podane z ziemniakami (zabrakło koperku do posypania) i surówką (pomidor, papryka, rzodkiewka, szczypiorek).  Dzisiaj tylko zarzucam pomysł i biegnę do maszyny, bo mam zadanie, któremu usiłuję sprostać ;)

CIASTO DYNIOWE MIESZANE Z DWÓCH BLOGÓW

Któregoś dnia chciałam po raz kolejny zrobić dyniowe ciasto z karmelizowanymi śliwkami wg  @2vegelovers  [ o takie o ] Jest niesamowicie pyszne, a te śliwki... Mmmm :) Miałam już w misce dynię i olej, kiedy okazało się, że mleko kokosowe jest rzadkie, a już dwa razy wyszedł mi z takiego zakalec [mleko musi mieć minimum 75% kokosa, to nie miało :p] więc wkurzona zaczęłam szukać innego przepisu na wegańskie ciacho dyniowe i tak trafiłam na przepis od  @jadlonomia  [ o taki o ] 💚 Pomieszałam więc oba przepisy i wyszło mi cudowne ciasto! Popołudnie uratowane 😉😂