Przejdź do głównej zawartości

FASOLKA JAK PO BRETOŃSKU

Lubicie fasolkę? My taaak! :D Oto moja propozycja fasolki jak po bretońsku. Bez zamienników mięsa czy fasoli, bo nigdy za mięsem w tej potrawie nie przepadałam. 

Podsmażam cebulkę. Duuużo cebulki. Cztery główki na przykład. Dorzucam do niej ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy się porządnie zeszkli, zalewam ją przecierem pomidorowym [najlepiej domowym, wlewam cały litrowy słoik] i dorzucam ugotowaną wcześniej fasolę [gotuję bez soli, przyprawiam dopiero całość]. Doprowadzam do wrzenia, dodaję sól, pieprz, trochę zielonej czubrycy i majeranek. I to wszytko. Gotuję około kwadransa. Potrawa prosta i niesamowicie smaczna :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ZUPA Z DYNIĄ I KASZĄ JAGLANĄ

Brak pomysłu na zupę? Zawsze znajdzie się coś, co można wrzucić do garnka ;) U mnie tym razem odświeżana zupa ;) Dzień wcześniej mieliśmy zupę warzywną. Wyjęłam ją z lodówki, zmiksowałam dodając puree dyniowe i ugotowałam z kaszą jaglaną, dodając trochę zielonego :) I od razu inna zupa :)

FASZEROWANE KABACZKI

Pieczone kabaczki nadziewane farszem z pieczarek, cebuli i papryki, podane z ziemniakami (zabrakło koperku do posypania) i surówką (pomidor, papryka, rzodkiewka, szczypiorek).  Dzisiaj tylko zarzucam pomysł i biegnę do maszyny, bo mam zadanie, któremu usiłuję sprostać ;)

CIASTO DYNIOWE MIESZANE Z DWÓCH BLOGÓW

Któregoś dnia chciałam po raz kolejny zrobić dyniowe ciasto z karmelizowanymi śliwkami wg  @2vegelovers  [ o takie o ] Jest niesamowicie pyszne, a te śliwki... Mmmm :) Miałam już w misce dynię i olej, kiedy okazało się, że mleko kokosowe jest rzadkie, a już dwa razy wyszedł mi z takiego zakalec [mleko musi mieć minimum 75% kokosa, to nie miało :p] więc wkurzona zaczęłam szukać innego przepisu na wegańskie ciacho dyniowe i tak trafiłam na przepis od  @jadlonomia  [ o taki o ] 💚 Pomieszałam więc oba przepisy i wyszło mi cudowne ciasto! Popołudnie uratowane 😉😂